Bereiden van ambachtelijke zuivelproducten

Over de opleiding 'Bereiden van ambachtelijke zuivelproducten'

Doel
 
Bij de consument groeit de interesse voor producten die rechtstreeks afkomstig zijn van de boerderij. Lokale hoeveproductie en zuivelverwerking spelen hierin een belangrijke rol. Het biedt de landbouwer de mogelijkheid om beter in te spelen op de plaatselijke marktkansen en daarmee ook het bedrijf te versterken en werking te verbreden..
Tijdens deze opleiding leren medewerkers van melkveehouderijen en anderen dan ook op een efficiënte en hygiënische manier zuivelproducten bereiden.
 
Doelgroep
 
Alle werknemers actief in de groene sector
 
Deelnemers
 
Minimum aantal deelnemers: 4   
 
Vereiste voorkennis
 
Voor deze opleiding is geen voorkennis vereist
 
Programma
 
  • Microbiologie, hygiëne en culturen
  • De verschillende toestellen in het zuivellokaal  
  • Pasteuriseren en afromen
  • Wetgeving en etikettering, rendabiliteit
  • De zuivelsector  
  • Belangrijke kwaliteitsparameters hoevemelk, reinigen en ontsmetten
  • Melksamenstelling en vetbepaling, antibiotica, ontsmetten
  • Bereiding yoghurt, platte kaas, Gouda kaas en boter
  • Andere zuivelproducten zoals gefermenteerde producten, consumptiemelk, room…
  
Duur
 
3 dagen opleiding
 
Benodigdheden
 
Geen
 
 

Vraag opleiding aan