Over de opleiding 'Bereiden van ambachtelijke zuivelproducten'
Doel
Bij de consument groeit de interesse voor producten die rechtstreeks afkomstig zijn van de boerderij. Lokale hoeveproductie en zuivelverwerking spelen hierin een belangrijke rol. Het biedt de landbouwer de mogelijkheid om beter in te spelen op de plaatselijke marktkansen en daarmee ook het bedrijf te versterken en werking te verbreden..
Tijdens deze opleiding leren medewerkers van melkveehouderijen en anderen dan ook op een efficiënte en hygiënische manier zuivelproducten bereiden.
Doelgroep
Alle werknemers actief in de groene sector
Deelnemers
Minimum aantal deelnemers: 4
Vereiste voorkennis
Voor deze opleiding is geen voorkennis vereist
Programma
- Microbiologie, hygiëne en culturen
- De verschillende toestellen in het zuivellokaal
- Pasteuriseren en afromen
- Wetgeving en etikettering, rendabiliteit
- De zuivelsector
- Belangrijke kwaliteitsparameters hoevemelk, reinigen en ontsmetten
- Melksamenstelling en vetbepaling, antibiotica, ontsmetten
- Bereiding yoghurt, platte kaas, Gouda kaas en boter
- Andere zuivelproducten zoals gefermenteerde producten, consumptiemelk, room…
Duur
3 dagen opleiding
Benodigdheden
Geen